top of page

Nyiroködéma kezelés

A nyiroködéma kezelés történhet manuálisan, vagy kompressziós bandázzsal, továbbá fontos eleme a mozgásterápia.  

A manuális nyirokdrenázs célja a szövetközti folyadék nyirokerekbe, majd a véráramba történő visszajuttatása. Alkalmazható preventív (nyirokkeringés támogatása, salakanyag, méreganyag eltávolításának serkentése) és terápiás (nyiroködéma) céllal is.

A nyirokmasszázs hatására csökken a szöveti ödéma, élénkül a nyirokrendszer működése, fokozódik a vérkeringés. Ezáltal csökken a feszülés, a nyomás miatti fájdalom. Aktiválja az immunrendszert, a sejt-anyagcsere folyamatokat, így elősegíti a meglevő gyulladások, sebek gyógyulását, valamint jótékonyan hat az idegrendszerre is: nyugtat, ellazít.
 

A kompressziós bandázs célja -az ödémás testfelületre felhelyezve- olyan állandó nyomás kifejtése, amely az artériás keringés akadályozása nélkül növeli a kötőszöveti nyomást, fokozza a vénákba és a nyirokerekbe történő folyadék-, és anyagvisszaszívást, azaz a szövetekben jelentős ödéma csökkenést eredményez.
 

A mozgásterápia a nyiroködéma kezelésének fontos eleme, melynek részei: gerinctorna, légzőtorna, izompumpa gyakorlatok.

A kívánt eredmények elérése és fenntartása érdekében a kezeléseket ajánlott rendszeresen végezni.

A kezeléseket minden esetben egy konzultáció előzi meg, amely során részletes anamnézisfelvétel és fizioterápiás vizsgálat történik.

bottom of page