top of page

Kezeléseink

Rehabilitációs kezelések

Rehabilitáció.jpg

Legyen szó tervezett (pl.: protézisbeültetés…) vagy akut műtétről (törések, izom-, szalagszakadások…) esetleg műtét nélküli konzervatív kezelésről, a gyógytorna elengedhetetlen részét kell, hogy képezze a rehabilitációnak. Egyetlen sikeres műtét sem lehet igazán sikeres az egyénre szabott rendszeresen végzett fizioterápia nélkül.  

Sportrehabilitáció.jpg

Bár prevenciós terápiákkal, edzésekkel sokat tehetünk a sérülési rizikó legcsökkentéséért, de még a legprofibb, legedzettebb sportolóknál is előfordulhatnak kényszerpihenők.

Akár hobby-, akár élsportolókról beszélünk, a cél a mielőbbi gyógyulás, a sportba történő visszaállás, és az újrasérülések kockázatának csökkentése.

Terrier.jpg

A Terrier-technika egy olyan manuális módszer, ami kiválóan alkalmazható fájdalomcsillapítás, traumák vagy műtétek utáni mozgásbeszűkülés, mozgáskorlátozottság esetén, továbbá az ízületeket, lágyrészeket érintő reumatikus megbetegedéseknél, ízületi kopásoknál, izomfeszüléseknél, esetleg izomtónus zavaroknál. A módszer alkalmazása nagy segítséget jelent a rehabilitáció kezdeti vagy késői stádiumában, legyen szó akár hagyományos vagy sportrehabilitációról.

KinesioTape.jpg

A legtöbbször sportolókon találhatunk színes kineziológiai tapaszokat, de ez nem jelenti azt, hogy csak a sportolókon alkalmazható. A Tape tapasz a bőrhöz nagyon hasonló elasztikus anyag. Hatásmechanizmusa pedig azon alapszik, hogy a megfelelő felhelyezési technikával felragasztott Tape a szervezet öngyógyító folyamatait segíti elő (nyirokkeringés/ mikrokeringés javítása, fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, izomfunkciók támogatása, ízületi mobilitás vagy stabilitás elősegítése).

Szegment2-101.jpg

A kismamáknak felhelyezett Tape különösen fontos lehet a prevencióban (pl.: deréktámasz, vállövi tartásjavítás, hasi bőr- és izomállapot megőrzése, nagy mértékű rectus diastasis megelőzése...).
Nagy segítséget jelenthet azonban akkor is, ha már van mit kezelni. Például, ha az izomlazítás a cél, vagy a jobb keringés biztosítása, az ödémásodás (vizesedés) csökkentése, a derékfájdalom enyhítése a növekvő teher miatt, a stria és hasi bőr állapotának javítása, vagy épp a haematóma (véraláfutás) gyors feltisztítása.

FunkcionálisTréning.jpg

A funkcionális tréning végzése során a mindennapi mozgásokat vesszük alapul.
Bár ezeken az edzéseken sok eszközt használunk (pl.: TRX, Fitt ball, Bosu, kézisúlyzók…), de fontos tudni, hogy nem attól lesz funkcionális egy edzés, hogy eszközökhöz nyúlunk, hanem attól, hogy a mindennapi mozgásainkhoz hasonlóan, a végzett gyakorlatokban is az egész testre hatunk.

Szegment2-web40.jpg

A fitmummy® posztnatális tréning egy igazán komplex 3 lépcsős mozgáskoncepció, ami a szülés utáni regenerációt és a sportoláshoz való visszatérést célozza meg. A módszer segíti a várandósság és a szülés során kialakult problémák, és diszfunkciók helyreállítását, illetve a későbbi szövődmények megelőzését.

Gerincterápiák

McKenzie.jpg

A terápia célja, hogy a pácienst megtanítsa arra, hogyan kezelheti saját nyakfájását, hátfájását vagy derékfájását és mielőbb visszatérhessen a mindennapi életbe. A módszer lehetővé teszi a porckorong-elváltozások (kiboltosulás, sérvesedés) konzervatív kezelését, a műtétek elkerülését. Fontos szerepe van a megelőzésben és egyéb tartáshibából fakadó gerinc- vagy végtagfájdalom kezelésében is.

Schroth.jpg

A Schroth terápia, 3D gerincferdülés/ scoliosis és a m. Scheuermann/ botgerinc háromdimenziós terápiája.  A terápia célja a gerinc maximális aktív nyújtásával annak felegyenesítése, háromdimenziós forgató légzéssel a törzs visszaforgatása középre, valamint a korrigált testhelyzet megtartása mellett végzett izomerősítés és nyújtás.

Dorn.jpg

A Dorn-terápia egy kézzel végzett ízületi korrekciós technika. A kezelés során ízületi mozgásterjedelmet növelünk, továbbá kézzel végzett nyomással vezetjük az ízületeket a fiziológiás jó elhelyezkedés felé. Célja a test statikai viszonyának és az egyensúly megbomlásának rendezése.

Gerinctorna.jpg

A speciális gerinctorna lényege a nyújtás, erősítés és lazítás ezáltal segít megelőzni a gerinc és mozgásszervi problémák kialakulását. Amikor a gerinc melletti izmokat megnyújtjuk nemcsak a porcok jutnak oxigénhez, de az itt futó idegszálak is felszabadulnak, így még a stresszoldásra is remek lehetőség. A hát izomzatának erősítésével elérhetjük, hogy a rossz testtartást levetkőzzük, a gerinc megfelelő állapotba kerüljön. A megfelelő gerinctornával a fájdalom is csökkenthető.

Szegment%20AN2_8387_edited.jpg

A gerinctréning speciális gyakorlatai az egész testet átmozgatják, és megerősítik a gerinc stabilitásáért felelős izomcsoportokat, különösen a mély hátizmokat.

Kötőszöveti-terápiák

Az elmúlt években nagy hangsúlyt kaptak az úgy nevezet kötőszövetek (fasciák) és az ezekre ható olyan terápiák, mint a flossing, a köpöly, a hidegkés vagy épp a hegkezelések.

De mik is azok a kötőszövetek és miért is olyan fontos a kezelésük?

Minden olyan szövetet a testünkben, ami kollagént tartalmaz, fasciának hívunk. Ennek értelmében minden egyes izompólya, kötőszövetes rost az izmokban, az összes ín, szalag, ízületi- és szervtok, a csonthártya, azok a burkok, amik körülölelik az idegeket az ereket … az mind-mind fascia.

Mivel a mozgásszervrendszerünk, az izmainkat leszámítva szinte 100%-ban kötőszövet, nem is csoda, hogy a mai korszerű rehabilitáció egyik alappillérét képezik ezek a fasciális kezelések, lényegében nem érhetünk el nélkülük teljes felépülést. A kötőszövetek két nagy ellensége a dehidratáció és az immobilizásció. Ebből a két okból kialakult kötőszöveti adhéziókat (összetapadásokat) oldjuk az olyan kötőszöveti terápiákkal, mint a flossing, a köpöly, a hidegkés vagy a hegkezelések. 

Szegment AN2_8651.jpg

A Fascia Disztorziós Modell (FDM) egy olyan korszerű manuális fájdalomterápia, mely az emberi test kötőszöveti elváltozásainak a kezelésére irányul. A módszer a kötőszöveti (fascia) eredetű fájdalmak csillapítására/megszűntetésére és a korlátozott ízületi mozgások feloldására is alkalmas. A terápia széles körben alkalmazható, különösen hatékony akut mozgásszervi sérülések, sportsérülések során, de olyan pácienseknek is segítséget nyújthat, akik régóta küzdenek krónikus fájdalmakkal.

hands-massaging-female-abdomen-therapist-applying-pressure-belly.jpg

A Viscerál terápia olyan manuális terápiás módszer, amely a test belső szerveire összpontosít, legyen szó akár belső szervi, akár mozgatószervrendszeri panaszról.

A terápia során kézzel végzett finom mozdulatokkal és nyomásokkal kezeljük a szervek és a hozzájuk kapcsolódó szövetek feszültségeit, blokkjait, továbbá javítjuk a belszervi rendszer vérellátását. Ennek hatására csökken az idegi feszültség és a fájdalom, valamint javul a szervek működése, és ezzel az általános egészségi állapot.

close-up-woman-being-massaged.jpg

A Vagus terápia a 10-es agyidegünk, a bolygóideg (vagus) terápiája.
Ennek kezelésével a vegetatív idegrendszerre tudunk hatást gyakorolni, elősegítve ezzel a stressz csökkentését és a szervezet harmonikus működését.

Flossing.jpg

A flossing terápia során egy erős, rugalmas gumiszalag felcsavarásával és az abban végzett passzív vagy aktív mozgásokkal hatunk a kezelt területre.

A gumiszalagban végzett aktivitások által a jelenlévő fájdalom, egy hosszas gipsz, vagy épp életmódból adódó immobilitás és a nem megfelelő mennyiségű vízfogyasztás miatt kialakult kötőszöveti letapadásokat (adhéziókat) tudjuk oldani.

Köpöly.jpg

A köpölyözés egy lágy kötőszövetet mobilizáló technika, mely vákuum segítségével történik. A kezelés során a műanyagból, üvegből vagy épp szilikonból készült kis búrából valamilyen módon (mi köpöly pisztollyal) kiszippantjuk a levegőt, vakuumot kialakítva ezzel. Az így kialakult különböző erejű vákuum segítségével kiemeljük, és egyben rögzítjük a bőrt, majd a köpöly „viselése” közben végzett mozgások által az immobilizáció és a dehidratáció miatt összetapadt (adhezív) kötőszöveti rétegeket szétválasztjuk egymástól.

Hidegkés.jpg

A hidegkéssel vagy fasciakéssel végzett terápiával az immobilitás és a dehidratáció miatt megkeményedő, és összeragadó, így gyakran fájdalmassá váló kötőszöveteket kikezelését, ápolását célozzuk meg.

Hegkezelés.jpg

A sérülésekkel és a műtétekkel járó hegeknek sokszor nem tulajdonítunk nagy jelentőséget, gyakran csak maradandó szépséghibaként gondolunk rájuk. Pedig ma már tudjuk, hogy a nem megfelelő minőségben gyógyuló, kezeletlen hegek, mozgásszervi vagy akár súlyos belszervi problémákhoz is vezethetnek.

Kötőszöveti terápiák
Logo_uj_transparent.png
bottom of page