top of page

McKenzie® torna

A McKenzie módszert 1960-as években fejlesztette ki Robin McKenzie, új-zélandi gyógytornász. A terápia célja, hogy a pácienst megtanítsa arra, hogyan kezelheti saját nyakfájását, hátfájását vagy derékfájását és mielőbb visszatérhessen a mindennapi életbe. A módszer lehetővé teszi a porckorong-elváltozások (kiboltosulás, sérvesedés) konzervatív kezelését, a műtétek elkerülését. Fontos szerepe van a megelőzésben és egyéb tartáshibából fakadó gerinc- vagy végtagfájdalom kezelésében is.

A módszer fontos eleme az előzetes és részletes vizsgálat, amely egy biztonságos és megbízható mód a megfelelő diagnózis felállítására.  A vizsgálat során ismétlődő mozdulatokat kell végezni, és a kezelő a tünet -és mozgásterjedelem-változásokból fel tudja mérni a probléma milyen kategóriába tartozik. A vizsgálat és az osztályozás során nyert információk segítségével a terapeuta előír speciális gyakorlatokat és tanácsokat ad a helyes tartás elsajátítására, valamint bizonyos testhelyzetek elkerülésére. A McKenzie torna során a gerinc kinyújtását használjuk annak érdekében, hogy centralizáljuk a fájdalmat, azaz a test közepe, a gerinc felé közelítsük. A kezelési javaslat gyakorlatait naponta 3-4 -szer is el lehet végezni, így lesz hatékony a terápia.

Azáltal, hogy megtanuljuk, hogyan kezeljük panaszunkat saját erőnkből, azt is megtanuljuk, hogyan csökkentsük a lehető legkisebbre a kiújulás veszélyét.

bottom of page