top of page

Schroth-terápia

A háromdimenziós scoliosis terápiát Katharina Schroth fejlesztette ki az 1900- as évek elején. Schroth saját gerincén kísérletezte ki, hogyan tudja gerincferdülését és bordapúpjait korrigálni.

A Schroth terápia, 3D gerincferdülés/ scoliosis és a m. Scheuermann/ botgerinc háromdimenziós terápiája.  A terápia célja a gerinc maximális aktív nyújtásával annak felegyenesítése, háromdimenziós forgató légzéssel a törzs visszaforgatása középre, valamint a korrigált testhelyzet megtartása mellett végzett izomerősítés és nyújtás.

A terapeutával megtanult korrekciós helyzetek beépíthetők a hétköznapi életbe, így 24 órán át végezhető a terápia. A gyakorlatokkal a hibás tartás korrekciója, a belső testkép normalizálása a cél.  A növekedés befejezéséig a görbület csökkentése, illetve progressziójának lassítása, megállítása, vagyis a scoliotikus tartás korrigálása, az antigravitációs izmok teljesítményének fokozásán keresztül a korrekciós tartás stabilizálása, a korrigált tartás érzet kialakítása a célunk.

A későbbiekben feladatunk a gerinc deformításából eredő izom és ízületi elváltozások, a porckorong degeneráció, a fájdalom elkerülése, csökkentése, a cardiopulmonális teljesítőképesség fokozása, a tüdőfunkció növelése célzott tréning és borda- mobilizáció segítségével, a pszichés ártalmak csökkentése, a törzs kozmetikai korrekciója.

A gerincferdülés terápiája mindig egyénre szabott, hiszen nincs két egyforma gerinc és nincs két egyforma gerincferdülés. Komplex terápia, mivel életviteli tanácsokkal is ellátja a betegeket és gondot fordít a szív- és légzőrendszeri tréningre.

bottom of page