top of page

Kinesio Tape

A legtöbbször sportolókon találhatunk színes kineziológiai tapaszokat, de ez nem jelenti azt, hogy csak a sportolókon alkalmazható.

A Tape tapasz a bőrhöz nagyon hasonló elasztikus anyag. Hatásmechanizmusa pedig azon alapszik, hogy a megfelelő felhelyezési technikával felragasztott Tape a szervezet öngyógyító folyamatait segíti elő (nyirokkeringés/ mikrokeringés javítása, fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, izomfunkciók támogatása, ízületi mobilitás vagy stabilitás elősegítése). Hatását mechanikai úton fejti ki, nem tartalmaz semmilyen kémiai hatóanyagot.

A Kinesio Tape hatása minden esetben a ragasztás technikájától függ. Így nagy eredménnyel alkalmazható a klasszikus sportsérülések mellett a mozgásszervi fájdalmak, ízületi panaszok, műtétek utáni rehabilitációs időszakban, továbbá ödémásodás esetén. Tehát mint kiegészítő terápia, a Tape tapasz alkalmazása a traumatológiai, az ortopédiai, nyirokrendszeri, neurológiai, belgyógyászati és gyermekgyógyászati területeken kimutatott hatással bír.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mikor melyik színű tapaszt érdemes alkalmazni. A kinesio tapaszok színüktől függetlenül ugyanolyan anyagból készülnek, így ugyanaz a hatásmechanizmusuk. Akut gyulladásokra azonban csak hűtő színeket (pl.: fekete, lila, kék, zöld), gyulladás nélküli esetekben, illetve kismamák ragasztásánal csak fűtő színeket (piros, pink, narancs, citrom, bézs) alkalmazunk. Krónikus elváltozásoknál csak bézs színnel ragasztunk.

bottom of page