top of page

Viscerál terápia

A Viscerál terápia olyan manuális terápiás módszer, amely a test belső szerveire összpontosít, legyen szó akár belső szervi, akár mozgatószervrendszeri panaszról.


A terápia során kézzel végzett finom mozdulatokkal és nyomásokkal kezeljük a szervek és a hozzájuk kapcsolódó szövetek feszültségeit, blokkjait, továbbá javítjuk a belszervi rendszer vérellátását. Ennek hatására csökken az idegi feszültség és a fájdalom, valamint javul a szervek működése, és ezzel az általános egészségi állapot.


Szerveink egészséges működéséhez hozzátartozik, hogy csak úgy mint az izmaink vagy ízületeink, mozgásban vannak, még ha ez nem is olyan látványos mint a végtagok mozgása. Egy egészséges fascia hálózat szabadon engedi, hogy a belső szervek el tudjanak egymáson csúszni, mozdulni. Egy feszes, kötött, nem mobilis kötőszövet ezeket az alapvető mozgásokat nem fogja tudni kivitelezni. Mindez hosszú távon fájdalmakhoz, izületi mozgásbeszűkülésekhez, belszervi funkciózavarokhoz, majd nagyobb betegségek kialakulásához vezethet.
 

Fontos, hogy a szerveink nem csak a fascia hálózaton, hanem a közös beidegzésen keresztül is összeköttetésben vannak a mozgató szervrendszerünkkel. Így, ha valahol belső szervi probléma lép fel, ez mozgásbeszűküléshez, fájdalomhoz vezethet az azonos beidegzéssel rendelkező távolabbi ízületben.

Sokszor a krónikus újra kiújuló, szűnni nem akaró, vagy mindig vissza-visszatérő ízületi panaszok hátterében valamely belső szerv nem megfelelő funkciója állhat. Például a jobb oldali váll panaszok (pl.: befagyott váll) hátterében a máj tokjának feszessége, nem megfelelő mozgása húzódhat.


A Viscerál terápia nagy segítséget jelenthet pl. műtétek/szülés után, megbetegedések következtében létrejövő tartós ágynyugalom után, tartós lélegeztetés után, krónikus ízületi-, mozgatószervrendszeri problémák esetén, emésztőszervrendszeri panaszok, menstruációs zavarok, vagy egyéb nőgyógyászati problémák során, de a visceralis terápia hatásos lehet az alvási problémák és a tartós stressz esetében is.


A terápia alkalmas lehet az életmódváltással, az általános egészségmegőrzéssel és a krónikus betegségek kezelésével kapcsolatos célok eléréséhez is.

bottom of page